Renovera och kakla om ditt badrum

Kakel och klinker i badrummet är vackert, med det finns en del som du bör tänka på när du väljer material för väggar, och golv i badrummet. Här kommer några tips för dig som är ute efter nytt kakel eller klinker till badrummet. 

Väggar

Väggarna i ett badrum kan kläs med kakel, klinker eller natursten. Glaserade kakelplattor är ett omtyckt val som ger vackra ljusreflektioner, och de är dessutom lätta att hålla rena. Val av kakel för givetvis främst ett subjektivt val som styrs av just dina önskemål. Men tänk på att kakel och klinkers ska vara i badrummet länge så det är viktigt att välja med omsorg.

Skapa en känsla av luft och rymd genom att välja ljusa färger på kaklet och gärna stora plattor. En tätare atmosfär skapas om du väljer plattor i mörkare nyanser. Mosaikplattor kan användas för att skapa dekorativa inslag när de läggs mellan större plattor. De kan också läggs över hela väggar och golv, men tänk på att beroende på badrummets storlek så kan det bli ett lite plottrigt intryck. Välj ett tema, färg eller mönster och låt det gå igen i hela badrummet för att skapa en lugn och harmonisk känsla.

Halkfritt golv

Det är viktigt att välja ett golv som inte blir halt när det blir vått. Många väljer att lägga plattor av natursten eller klinkers. Klinkers är tåligare än kakelplattor och de är ofta mindre hala att gå på där de blir blöta. Det är vanligt att sätta mosaik på väggar men det passar även att lägga som golv. Det är också viktigt att lägga ett golv i badrummet som är lättstädat, ju större plattor desto mer lättstädat eftersom det blir färre fogar för smuts att fastna i.

Ett halkfritt golv är också viktigt i duschutrymmet. Golvet i dushutrummet ska även ha ett fall så att vatten kan rinna av och inte bli stående. När du bestämmer kakel för duschväggarna så kan det vara fint att kakla med en annan färg. Det ger ett avdelat och snyggt intryckt om du väljer att bryta av med ett annan färg på kakelplattorna mot resten av badrummet.

Att kakla in badkaret kan ge hela badrummet ett lite extra lyft. Det är inte det lättaste att kakla in ett badkar. Här måste speciell uppmärksamhet ges till att korrekt kakla fogar och vinklar för att få ett snyggt slutresultat, men även för att det inte ska läcka in vatten under badkaret som kan orsaka fukt och mögel.