Låssmed

Den vanligaste orsaken till att behöva anlita en låssmed är troligen när man låst sig själv ute och behöver hjälp att ta sig in, men det finns också andra orsaker. En annan vanlig orsak till att anlita en låssmed är för att göra kopior på husets nycklar till alla i familjen. Andra orsaker kan vara att du köpt ett nytt hus och att det kan kännas tryggt att byta ut låsen om i fall att den förre ägaren behållit någon nyckel, eller kanske mer troligt, lämnat ut en nyckel till någon och aldrig fått tillbaka den. Ytterligare en orsak kan vara om du haft inbrott i ditt hus och du vill förbättra säkerheten. Låsbyten kan också vara en del av en renovering, nycklarna till låsen i vissa dörrar kanske saknas och vissa lås kanske helt enkelt inte fungerar. Då kan det vara bra att kunna anlita en låssmed.

Att tänka på

Husets lås är dess säkerhetssystem och skall du anlita en låssmed för att till exempel göra kopior av nycklar till ytterdörren eller för att byta lås på ytterdörren är det mycket viktigt att du anlitar en auktoriserad låssmed. Då är du säker på att det är en seriös yrkesman som du anlitar och inte en kriminell som kanske även gör en kopia av din nyckel till sig själv. Har du låst dig ute är det ofta bråttom när du kontaktar en låssmed men du bör ändå ta dig tid att ställa ett antal frågor till låssmeden för att göra klart för dig att det är en seriös låssmed du anlitar.

Rätt låssmed

För att vara säker på att låssmeden är seriös är det viktigt att låssmeden är auktoriserad och är medlem av Sveriges Lås- och Säkerhetsleverantörers Riksförbund. En seriös låssmed bör också ha en fysisk adress där du kan besöka låssmeden och inte bara en webbsida. Begär också alltid att få se på låssmedens ID.