Snickare

Snickare är den typ av hantverkare de flesta villaägare någon gång brukar behöva anlita och det finns gott om snickarfirmor. En duktig snickare brukar kunna utföra de allra flesta förekommande arbeten på ett hus men det finns också mer specialiserade snickare. Om du behöver anlita en snickare för till exempel en renovering och denna renovering även innefattar murararbeten, plåtslagararbeten, målning, tapetsering och kakelsättning, så brukar snickaren själv anlita murare, plåtslagare, målare och kakelsättare om snickaren själv inte utför dessa jobb. Måleriarbeten är nog det som är enklast att göra själv och det är få saker som kan gå allvarligt fel. Då rekommenderar vi att kvalitetsfärg inhandlas, lämpligtvis hos Måleributiken.

Renoveringar

Ett mycket vanligt förekommande jobb för en snickare är takbyten. Det innebär att snickaren avlägsnar allt taktegel, vindskivor, läkten som bär upp teglet, tjärpappen som skyddar taket samt byter ut eventuellt ruttet trä. Ett takbyte är ett ganska omfattande jobb och det är bäst att anlita en snickare för detta jobb. Ett takbyte innefattar dessutom en hel del plåtarbeten och det är troligen lättare för en snickare att få tag i en duktig plåtslagare som kan utföra dessa arbeten än vad det är för dig. Andra vanliga renoveringar är till exempel att byta fasad, byta fönster eller att bygga om ett hus invändigt. Vid nybyggen är det en självklarhet att anlita snickare om nybygget inte är en liten friggebod eller en lekstuga. Attefallshus som är lite större än friggebodar kan vara mer komplicerade att sätta ihop själv, särskilt om du ska dra in värme, vatten och avlopp. Det kan den händige mycket väl klara själv.

Tillbyggnad

Vid tillbyggnad av ett befintligt hus behöver man kompetens. Har man den inte så behöver man anlita någon med kompetens och det kan bl.a. innefatta snickare, målare, elektriker och VVS-installatör. För enklare tillbyggnader som altan och trädäck behövs inte lika mycket kompetens utöver normal händighetet. Det finns såklart saker som kan gå fel med konstruktionen, men följderna blir sällan så allvarliga som om det är felaktigheter i själva boningshuset. För att få tag på kvalitativt virke till altanen eller trallen så rekommenderar vi Organowood som säljer miljöanpassat impregnerat virke. Biokleen i sin tur säljer bl.a. träskydd för det efterföljande underhållet.

Snickare

Det finns gott om snickarfirmor, både stora och små, och det är enkelt att hitta dem med hjälp av till exempel Eniro eller Google. De allra flesta snickare är både hederliga och kompetenta men det finns även gott om oseriösa snickare. Bästa sättet att hitta en bra snickare är genom rekommendationer från vänner. Om ingen av dina vänner kan rekommendera en bra snickare måste du själv leta upp en och då är det bra om du gör en sökning med Google för att se om någon har skrivit något om denna snickare, positivt eller negativt.