Plåtslagare

Oavsett om ditt hus är tillverkat av trä, tegel eller betong finns det alltid detaljer på ditt hus som är tillverkade av plåt. Dessa detaljer är oftast inte något man tänker på till vardags men det är viktiga detaljer, detaljer vars syfte är att skydda huset från fukt. Plåtslagare är specialister på dessa detaljer och plåtdetaljerna är ofta skräddarsydda för just det specifika huset så det finns inte så många färdiga plåtdetaljer att köpa. Det finns en del som den händige kan göra själv, men det allra mesta är bäst att låta proffsen ta hand om.

Plåtdetaljer

De allra flesta hus har fönsterbleck både över och under fönstren som är tillverkade av plåt. Byter du själv klädsel på ditt hus eller byter fönster kommer troligtvis även dessa fönsterbleck att behöva bytas. Det finns det produkter att köpa till dessa fönsterbleck som är ganska enkla att själv klippa och bocka så att de passar till just dina fönster. Byter du vindskivor finns det också produkter för den lilla plåten som sitter på ovansidan av vindskivan att köpa och klippa i rätt längd. Men utöver dessa två exempel är det bäst att anlita plåtslagare för resten av de plåtjobb som dyker upp under en renovering.

Tak

Det är främst på ett hustak man hittar plåtdetaljer. Under teglet går det att hitta mycket plåt, under så kallade ränndalar brukar det finnas plåt som skyddar trätaket, mellanrummet mellan yttersta tegelpannan och vindskivan brukar täckas med en vindskivsplåt, en skorsten brukar kläs med plåt för att hindra att vatten sipprar ner mellan skorsten och tegelpannor och plåtslagare brukar också sätta upp hängrännor och stuprännor. För att dessa viktiga detaljer ska bli rätt monterade är det bäst att anlita en plåtslagare och funderar du på att ge ditt hus ett vackert bandat plåttak finns det inga alternativ än till att anlita plåtslagare. Bra plåtslagare är det enklast att hitta genom att fråga dina vänner eller genom att fråga en snickare vilken plåtfirma han brukar anlita.