Montera nya köksluckor

Många som funderar på att byta köksluckor vill ha ett mer exklusivt utförande än det som erbjuds av de stora försäljningsställena. Ett vanligt önskemål är luckor i massivt trä i stället för masstillverkningens spånplatta med en hård yta pålagd. En lösning med massivt trä eller motsvarande är förstås en betydligt dyrare lösning, och man skall kanske akta sig för att göra för mycket själv.

För den som har ett gammalt platsbyggt kök är det dessutom ofta den enda lösningen, de masstillverkade luckorna finns bara i ett mindre antal storlekar.

Nu finns det i sig många utförande som kallas ”träluckor”. En del är verkligen i massivt trä, andra har en produkt som kallas kryssträ med pålaminerat trä av olika träslag.

Ta hjälp direkt

montera kökslucka

Det första steget, att välja ut material. färger, beslag och så vidare, klarar man förstås utan större hjälp, men redan i nästa steg är det tveksamt. Nästa steg är nämligen att noggrant mäta upp alla befintliga luckor, så att det inte blir fel i beställningen. Det här är dyra luckor, och det måste bli rätt.

Ett vanligt sätt är att ta kontakt med ett företag som kontrakteras för både uppmätning och montering. På det här sättet slipper man hantverkare som skyller på varandra, det är bara en ansvarig.

Beställ med leveranstid

Företaget som skall montera vill förstås veta i god tid när luckorna kommer så att de kan ha folk lediga. Därför bör du se till att leveranstiden är specificerad ner på absolut högst en vecka. Ord som ”beräknad leverans” är inga goda tecken Kom ihåg att det är innan du lagt ordern som du har förhandlingsposition.

Montering

När de nya luckorna anlänt är absolut bäst med yrkesmän som monterar. En aspekt är att det nästan alltid behövs justeringar för att få luckorna att hänga snyggt, och som amatör brukar det vara snudd på omöjligt. Yrkesmän har dessutom ofta mallar, så att till exempel beslag verkligen monteras på samma höjd.