Renovera med hjälp av ett lån

Om du funderar på att renovera ditt hus men inte vet hur du ska finansiera det så kan ett lån vara en god idé. Kanske har du inte tillräckligt med pengar sparade eller så vill du inte bränna din buffert som du har samlat ihop. Att ta ett lån för ditt hus är särskilt smart i de fall du tror att renoveringen kommer att leda till att värdet på huset ökar.

Hur att ta lån

När du vill ta ett lån för att renovera ditt hus måste du först veta vilken typ av lån du har möjlighet att ta samt hur mycket du kan låna. För att ta reda på det är det bäst att besöka din bank och prata med en rådgivare. De kan ge dig förslag på lån med olika ränta och avbetalningsplaner. I regel finns det två olika lånealternativ man har när man vill ta lån för sin renovering, dessa är privatlån och bolån. Bolån är det billigare alternativet men det är inte säkert att du har möjlighet att ta ett så stort som du behöver. För att ta reda på det kan du prata med din bank och eventuellt kombinera det båda lånen för att komma upp i den summa som du behöver.

Håll koll på räntan

När du tar lån kan det vara bra att tänka på vilken tidpunkt som är lämpligt. Bästa sättet för att avgöra det är att följa det ekonomiska läget i landet samt ha koll på hur räntorna förhåller sig. Du kan välja att antingen ha en fast eller en rörlig ränta. Det kan vara en god idé att ta en fast ränta dock kan det oftast löna sig i det långa loppet att välja rörliga ränta. Fördelen med fast ränta är att du då också vet hur stora dina utgifter blir och du kan planera din ekonomi på ett annat sätt. När du väljer rörlig ränta så kan det vara billigt ena perioden och dyrt den andra, det finns då alltså utrymme för överraskningar som du inte hade planerat för.