Material till gravsten

När det kommer till att välja gravsten kan möjligheterna ibland kännas överväldigande många. Ofta sker valet av gravsten i samband med att du planerar och bestämmer en begravning och gravsättning, kanske tillsammans med familjemedlemmar du inte känner så väl och som har helt olika åsikter i frågan än du själv. Samtidigt har du precis förlorat någon som står dig nära. Valet av gravsten kan kännas som bara ytterligare ett beslut av många att fatta i en mycket svår period i livet, men faktum är att när allt har lugnat ner sig och vardagen har återfått sin skärpa är graven och gravstenen den plats dit du går för att minnas och hedra den som gått bort. Välj därför gravsten med omsorg, hos Töreboda Stenhuggeri får du hjälp.

Natursten, liggande eller stående

Det finns många olika typer av gravsten, i olika storlekar och prisklasser. Vanligast är att man väljer mellan en liggande eller stående sten, där stående sten är vanligast vid kistbegravningar medan liggande sten kan vara att föredra om ni väljer kremering och en påföljande urnsättning. Både liggande och stående stenar kan dock förekomma i olika storlekar och det är ofta inte svårt att hitta en sten som passar gravplatsen perfekt. Det finns många gånger möjlighet att välja en natursten, vilket betyder att ni tar en sten från naturen och graverar in en inskription på denna. Naturstenen läggs sedan på gravplatsen precis som andra gravstenar.

Text och eventuell symbol

Vanligast är att man skriver personens hela namn och datum för födelse och dödsfall på stenen, kanske tillsammans med en symbol. Bilder på rosor, duvor och uppslagna böcker som symboliserar bibeln är vanliga, men det går också att hitta en personlig symbol. Tänk dock på att gravstenen ska vara respektfull och hedra den bortgångna personens minne, och att det ni väljer idag ska kännas rätt även om 20 eller 30 år.