Designad sträckmetall

Du har förmodligen flera produkter gjorda av sträckmetall eller med bitar av sträckmetall som en del av konstruktionen i din omedelbara närhet. Sträckmetall är en mycket flexibel produkt som kan användas till så skilda slutprodukter som pennställ, papperskorgar, stolar, bränslefilter, hyllor, kaminer och mycket mer. Sträckmetall är en viktig komponent inom industrin, men kan även användas inom till exempel kirurgin när det kommer till att skapa instrument och hjälpmedel vid exempelvis hjärtkirurgi.

Sträckning av metall och plast skapar oändliga användningsområden

Sträckmetall tillverkas av metaller såsom plåt, koppar, aluminium, titan eller rostfritt stål. Man sträcker oftast metall som ligger på rulle eller i form av stora plåtark. Sträckning av metall innebär att metallen dras ut och sträcks, och ett hålmönster stansas ut i metallen. Hålen är ofta rombformade och kan vara mycket små eller så stora att du utan problem kan sticka handen igenom hålet. Genom att variera storleken på hålen kan 1 m² plåt ge upp till 20 m² sträckplåt. Eftersom även plast kan sträckas och omformas på samma sätt ger sträckning av material med ett nästintill obegränsat antal användningsområden.

Sträckmetall används idag flitigt inom storkök och industrin för att bland annat skapa fläktar, men även inom så olika områden som tillverkning av flygplan, butiksinredning eller konstverk av olika slag.

Trender i användandet av sträckmetall

Precis som med allt annat går det trender i var och hur sträckmetall kan användas. På senare år har vi sett sträckmetall göra en comeback inom arkitekturen och förekomma inte bara i grundkonstruktionen utan även som utsmyckning på fasader och innerväggar. Sträckmetall är ett hållbart material som dessutom ofta är relativt billigt och passar därför utmärkt vid skapandet av balkonger och trappräcken. Vi förutspår att sträckmetall kommer att användas flitigt inom både design- och konstvärlden under kommande år, tack vare sin flexibilitet och låga kostnad.