Anlita städhjälp, vad ska man tänka på?

Allt fler känner att fritiden inte räcker till. Kanske är ditt arbete påfrestande, kanske har du inte riktigt tid med allt det där som du egentligen vill göra. Att anlita städfirma kan frigöra massor av fritid. Tack vare RUT-avdraget har allt fler fått råd att hyra städhjälp antingen en gång i veckan eller någon enstaka gång ibland. Men innan du väljer företag så finns det förstås några saker att tänka på.

Hur ofta behöver du hjälp?

Det första du ska fundera över är hur mycket hjälp du egentligen behöver. Vill du ha hjälp med veckostäd en gång per vecka, eller räcker det kanske med varannan? Eller är det storstäd på våren och hösten som du är intresserad av? Vissa firmor erbjuder abonnemang på städning vilket innebär att ni tillsammans bestämmer hur ofta de ska komma och sedan rullar städningen på till dess att du säger upp ditt avtal med firman. Känner du att du bara vill prova kan det vara en bra idé att hyra in städfirma för någon enstaka gång så att du kan känna efter hur stort behovet egentligen är.

Vilken typ av städ vill du ha hjälp med?

Storstäd, veckostäd eller kanske fönsterputsning och andra former av grovstäd? Redan innan du bokar din städfirma bör du tänka igenom vilken form av städning du vill ha hjälp med. Det kan också vara en bra idé att skriva ett utförligt avtal där allt som ska ingå räknas upp så att ni slipper missförstånd.

Det är också viktigt att välja en städfirma som du känner förtroende för. Träffa en representant för firman innan du tecknar avtal och var inte rädd för att tacka nej om det inte känns bra. Ta reda på om firman har några försäkringar ifall att olyckan skulle vara framme. Passa också på att fråga om de själva tar med någon utrustning och vad du behöver bidra med.