Så får du råd med hus- eller lägenhetsrenoveringen?

Om du går i tankar att renovera huset men inte har pengarna som krävs så kan du ta ett lån. Kanske behöver huset renoveras idag och du har inte tid att spara ihop de pengarna som krävs. Att ta ett lån kan då vara ett bra alternativ eftersom att du får de pengarna som du behöver direkt. Det kan också anses vara en investering eftersom att det troligtvis kommer att höja värdet på ditt hus. Sedan kan en renovering också göras i förebyggande syfte för att inte få större utgifter i framtiden om det till exempel uppstår en vattenläcka eller liknande.

Det finns olika typer av lån och beroende på vilket lån du tar så kan summorna, räntan och avbetalningsplanerna skilja sig. Det kan också variera från bank till bank.

Lån utan säkerhet

lägenhetsrenoveringTar du ett lån utan säkerhet så krävs det bara att du har fyllt 18 år samt att du en fast inkomst. Med ett sådant lån kan du få från 50 000 till 350 000 kronor. Återbetalningstiden för lånet då kan variera från 1 till 12 år beroende på hur mycket du lånar och hur snabbt du vill betala av lånet. Räntan för lånet beror på summan du lånar samt hur långt avbetalningsplan du skaffar. Det finns även långivare som erbjuder s.k. lån med betalningsanmärkning, vilket innebär att du som haft lite ekonomiska problem i det förflutna också kan ta lån. Tänk dock på att vara extra försiktig med belåningsgraden om du har små marginaler. Långivare som erbjuder lån med betalningsanmärkning hittar du på Creddit. Där hittar du även privatlån upp till 400 000 kr.

Ta ut extra bolån

Du kan också välja att ta ut extra lån på din bostad. Detta är i regel mycket billigare än att ta ett lån utan säkerhet. I och med att lånet betraktas som säkert från långivarens sida så kan de ge dig en längre ränta. Det är din bostads marknadsvärde som avgör hur mycket pengar du kan låna. Om husets marknadsvärde är högre än ditt lån för huset så kan du låna upp mellanskillnaden till marknadsvärdet. På så sätt får du ett billigare lån men då krävs det också att ditt hus har stigit i värde sedan du tog lånet för det. Förhoppningsvis leder även renoveringen av huset till att bostaden ökar ytterligare i värde vilket öppnar upp chansen för framtida lån på samma sätt.