Påverka räntan på lånen genom fyra enkla steg

Att belåna sitt boende, oavsett bostadsrätt eller villa, är vanligt för många svenska hushåll. Kanske är det dags för en badrumsrenovering eller ett poolbygge? Att månadsspara till detta tar vanligtvis rätt mycket tid i anspråk och tålamodet kanske tryter. Detta inlägg handlar om ränta på bolån och hur man kan påverka den som konsument.

Sveriges hushåll hade i december 2020 lån för strax under 4500 miljarder svenska kronor och 82% av dessa bestod av bolån. Hushållen har under de senaste två decennierna årligen ökat sina lån med 8,1 procent. Dessa lån kommer från ett stort urval av kreditinstitut och banker med varierande villkor. Bolån är den billigaste låneformen med ca 1 – 3 % i ränta. Den dyraste är högkostnadskrediter med räntor på 29,999 %…

Hur belåning till låg ränta verkställs

Vad är bästa metoden för att utöka lånen till låg ränta? Bankerna rekommenderar vanligtvis dessa tre steg:

  1. Logga in på din internetbank.
  2. Fyll i ansökan om nytt bostadslån.
  3. Vänta på att banken återkommer.

Listan ovan är en vanlig metod som bankerna ofta råder sina kunder att använda sig av. Men då har tid ödslats på att fylla i ansökningar och detta ger sedan banken initiativ och friheten att höra av sig när det passar dem. Sen kanske det ändå inte leder till någon rabatt på räntan. Bättre är då att själv jämföra räntor på internet och sedan förhandla med din nuvarande bank, samt andra banker. Det sätter press och ger ofta resultat när kunden är påläst och presenterar konkurrenternas erbjudanden.

En bättre metod än ovan skulle kanske vara följande fyra steg:

  1. Gör hemläxan och jämför olika bankers räntor på internet.
  2. Ring runt till minst tre banker och se vad de kan erbjuda just dig.
  3. Försök pruta ytterligare, var inte blyg, de tjänar pengar på dig.
  4. Ta det bästa erbjudandet.

Att jämföra räntan

Det finns en mängd olika räntebegrepp som kan vara bra att reda ut:

  • Reporänta – räntan som bankerna får när de lånar av Riksbanken.
  • Listränta – bankens officiella ränta, men betyder lite för kunden då den kan påverkas.
  • Snittränta – genomsnittlig ränta som banken ger sina kunder under given period.
  • Effektiv ränta – bästa räntan att jämföra då den anger verklig kostnad för kunden.

 Det finns en stor mängd hemsidor som gratis erbjuder jämförelser av bankernas räntor. Googla bara ”jämför olika bankers ränta”. Sajterna som gör detta anger ofta snittränta, alltså den genomsnittliga räntan som banken ger sina kunder. Det är absolut ett bra utgångsläge att börja ifrån. Eftersom du förhandlar aktivt och bankerna gör en personlig bedömning av din ekonomi, kan den dock effektiva räntan bli både högre och lägre än rapporterad snittränta. Målet är att få så låg ränta som möjligt, det kan spara tusenlappar varje år.